Hoe maak je geklaarde boter?

Geklaarde boter

 

Wat is de definitie van geklaarde boter:

Het zijn de vetvrije melkbestandsdelen in de boter die kunnen verbranden bij een rookpunt van 120 graden Celsius. Je kunt dit rookpunt verhogen door boter te clarifiëren. Bij deze kooktechniek worden de vetten in de boter gescheiden van de vetvrije melkbestandsdelen. Het pure vet wat je overhoudt wordt geklaarde boter (Ghee)  genoemd.

Een echte kok bakt in Ghee

Illustraties

Werkwijze

1. Doe onze ongezouten boter in een pan en laat smelten op een middelhoog vuur.

2. Laat de boter goed heet worden.

3. Verwijder de eiwitten (bewaren voor in een milkshake na het sporten) bovenop met een schuimspaan en zet het vuur wat lager. Laat nog 10 à 15 minuten pruttelen totdat je een bruine laag op de bodem ziet. Dat zijn de melkbestanddelen. Haal van het vuur en roer niet.

4. Giet de geklaarde boter door een zeefdoek in een bokaaltje.

5. De melkbestanddelen blijven plakken aan de zeefdoek.

6. De geklaarde boter is nu helemaal klaar. Sluit het bokaaltje goed af en bewaar het op een koele, donkere plek.


«   »